HASHIMOTO

W tym wpisie przyjrzymy się bliżej HASHIMOTO – czym jest, jak powinna wyglądać dieta oraz czy potrzebne są przy niej jakiekolwiek eliminacje…

Dzisiaj trochę ogólników:

1. Hashimoto to przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Należy do grupy chorób autoimmunologicznych. Do jej rozwoju przyczyniają się zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe (np. palenie papierosów, stres, przebyte infekcje wirusowe i/lun bakteryjne). Ważnym czynnikiem żywieniowym, który może indukować proces chorobowy jest nadmiar jodu oraz niedobór selenu.

Ryzyko zachorowania na Hashimoto wzrasta z wiekiem. Choroba częściej dotyka kobiet (chorują one 10-20 razy częściej niż mężczyźni👩🏼‍🦰) – zwłaszcza między 45-65 rokiem życia. 👩🏼‍🦳Oczywiście przypadki zachorowań zdarzają się również wśród osób młodych oraz dzieci. 

Aktualnie uważa się, że ok.80% przypadków zachorowań to właśnie kobiety.

2. Nie ma jednego idealnego sposobu odżywiania dla osób Hashimoto. Dlaczego? Często chorobie tej towarzyszą inne schorzenia: cukrzyca, łuszczyca, anemia itp. Każdy przypadek warto rozpatrywać indywidualnie.Są jednak pewne ogólne założenia, które zawsze będą w tym przypadku trafne (o nich szerzej w kolejnym wpisie).

3. Hahimoto może powodować nagłe tycie oraz utrudniać odchudzanie. Dlaczego? Chorobie tej może towarzyszyć zwiększony poziom kortyzolu – to może przyczyniać się do odkładania tkanki tłuszczowej w nadmiernych ilościach. Poza tym hormony tarczycy to bardzo ważny element w regulacji metabolizmu. Dlatego, gdy jest ich za mało, tempo metabolizmu staje się wolniejsze.

Od czego zacząć, jeśli podejrzewasz u siebie HASHIMOTO?
Lekarz rodzinny może zlecić podstawowe wyniki badań, takie jak TSH, fT3 i fT4 – w zależności od wyników potem diagnostykę rozszerza się o badanie aTPO, czyli oznaczenie ilości przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej oraz USG tarczycy.

W następnej kolejności skupię się na tym, jak powinna wyglądać dieta przy tej chorobie, więc obserwujcie profil uważnie.

Przyznajcie się, kto czekał na ten temat? 🙂

Bibliografia:

  1. Jarosz M., Stolińska H., Wolańska D., „Żywienie w niedoczynności tarczycy”, Warszawa 2016
  2. Pastusiak K., Michałowks J., Bogdański P., „Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy”, „ Forum Zaburzeń Metabolicznych”, 2017

Jeśli interesują Cię inne dietetyczne tematy (np.SIBO), poczytasz o nich w innych moich wpisach. 🙂