DIETA A TRĄDZIK

Aktualne badania pokazują, że niezależnie od farmakologicznej formy leczenia tego schorzenia, powinna iść ona w parze z dietoterapią – Odpowiednia dieta może znacznie wpłynąć na obniżenie zmian trądzikowych.

Jakie zmiany powinny pojawić się w Twojej diecie?

1. Dieta o niskim indeksie glikemicznym (posiłki o niskim ładunku glikemicznym) – badania pokazują, że dieta tego typu znacznie zmniejsza zmiany trądzikowe. Prawdopodobnie działa ona dlatego, że zmniejsza się dzięki niej w organizmie stężenie insuliny i IGF-1.
Warto, aby w Twojej diecie znalazły się produkty pełnoziarniste: grube kasze, razowe makarony, żytnie pieczywo, płatki owsiane. Zadbaj o podaż pełnowartościowego białka w diecie ,– zarówno pochodzenia zwierzęcego , jak i roślinnego. Wybieraj chude mięso, chude ryby, soczewicę, ciecierzycę, fasolę lub tempeh/tofu.
Włącz do diety źródła kwasów tłuszczowych omega-3 – pomagają zmniejszać stan zapalny: tłuste ryby morskie, olej lniany, siemię lniane. Jeśli nie jecie ryb, to warto włączyć do diety suplementy np.z alg.

Warzywa w diecie: każda dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać minimum 300-400g warzyw dziennie. Resztę (100-200) powinny stanowić owoce.
Owoce i warzywa to bardzo bogate źródła antyoksydantów (witaminy A,C,E, beta –karoten, selen, flawonoidy).
Jeśli chodzi o kwestię skórne: witamina A odpowiada za normalizację wydzielania łoju, czy odpowiedni stan nawilżenia skóry.
Witamina C korzystnie wpływa na likwidacje przebarwień skóry, które też często występują przy trądziku.

2. Nabiał w diecie – chodzi głównie o mleko i zawarte w nim białka serwatkowe oraz kazeinę, które mogą nasilać zmiany trądzikowe. U osób pijących mleko można zauważyć nasilenie zmian trądzikowych, co ciekawe nie zauważa się tego po spożyciu serów czy masła. OBSERWUJ SWÓJ ORGANIZM !
Odstaw mleko np.na tydzień – po tygodniu napij się go i zobacz, czy coś się w kwestii trądziku zmieniło.

3. Białko dla sportowców – jeśli jest serwatkowe, to może nasilać zmiany trądzikowe – OBSERWUJ ORGANIZM!

4. Słodycze i Fast- foody – to produkty wysokoprzetworzone z wysokim indeksem glikemicznym, więc mogą nasilać zmiany trądzikowe.

Trądzik to schorzenie wielogenowe!

Pamiętajcie ,że trądzik to schorzenie wielogenowe i dużą rolę odgrywają w nim cechy osobnicze.
Dlatego czasem bywa tak, że jedna osoba zje „gryza” czekolady i już ma całą twarz w wypryskach, a inna zje tabliczkę czekolady i nic się nie zadzieje.
Tak samo z Fast- foodami, tak samo z mlekiem…OBSERWUJCIE SWÓJ ORGANIZM I NIE PORÓWNUJCIE SIĘ. Szukajcie przyczyny u siebie.

Podsumowanie

Warto postawić na dietę zrównoważoną z niskim IG, pełną warzyw i owoców, a z ograniczeniem Fast-foodów, słodyczy, czy u niektórych osób mleka.

Dajcie znać w komentarzach na Instagramie, jakie ograniczenia w diecie pomagają Wam uporać się z tym problemem.

Bibliografia:

  1. Romańska-Gocka K., Woźniak M., Kaczmarek-Skamira E., Zegarska B.: „The possible role of diet in the pathogenesis of adult female acne”; Postepy Dermatol Alergol. 2016 Dec;33(6):416-420
  2. Marson JW, Baldwin HE: „An Overview of Acne Therapy”, Part 1; Topical therapy, Oral Antibiotics, Laser and Light Therapy, and Dietary Interventions. Dermatol Clin. 2019 Apr;37(2):183-193