HASHIMOTO – DIETA

W tym wpisie przyjrzymy się bliżej diecie w HASHIMOTO. O tym, czym jest ta choroba oraz jak ją diagnozować pisałam tutaj.

Dieta w Hashimoto powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników, które będą wspierać pracę tarczycy. W dużym skrócie główne zalecenie to dieta bazująca na produktach jak najmniej przetworzonych, o niskim indeksie glikemicznym.🥝🍓🥑🫑

1. Aktualne zalecenia pokazują, że warto zwiększyć % udział białka w do 20-25%. Warto wybierać przede wszystkim chude mięso, ryby, jaja oraz owoce morza. 🥚🍗🐟

2. Tłuszcze powinny stanowić do 30% dziennego zapotrzebowania na energię (w tym tłuszcze nasycone maksymalnie 10%). BARDZO WAŻNE znaczenie ma tutaj odpowiednia podaż NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Dlaczego? Poprawiają one konwersję tyroksyny do trójjodotyroniny i mają działanie PRZECIWZAPALNE. Znajdziecie je w orzechach, rybach ( łosoś, dorsz, halibut, makrela), owocach morza, pestkach dyni. 🐠🥜

3. Resztę zapotrzebowana powinny stanowić oczywiście węglowodany. Wybierajcie grube kasze, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, czy pełnoziarniste pieczywo. Zadbajcie o to, aby dieta była pełna kolorowych warzyw i owoców.🥬🥒🥖

Warto zwrócić uwagę na odpowiednią podaż z dietą jodu, selenu, cynku, witaminy D i B12. Nie suplementujemy nic bez wyraźnego wskazania lekarza prowadzącego/dietetyka. Prawidłowo skomponowana dieta nie powinna być niedoborowa. 😊

Co z produktami zawierającymi goitrogeny (związki występujące naturalnie w żywności zmniejszające przyswajalność jodu z pożywienia lub zaburzające wchłanianie jodu przez tarczycę)?

Kiedyś zalecało się wyeliminowanie ich. Dzisiaj wiemy, że wszystko z umiarem. Gotowanie czy mrożenie może obniżać zawartość goitrogenów w żywności nawet do 30%. Znajdziecie je m.in. w brokułach, szpinaku, kalafiorze, kapuście. Te warzywa pełne są wartościowych składników mineralnych, więc warto włączać je od czasu do czasu do swojej diety – nawet mając Hashimoto.🥦🥬

Bibliografia:

  1. Jarosz M., Stolińska H., Wolańska D., „Żywienie w niedoczynności tarczycy”, Warszawa 2016
  2. Pastusiak K., Michałowks J., Bogdański P., „Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy”, „ Forum Zaburzeń Metabolicznych”, 2017

Jeśli interesują Cię inne dietetyczne tematy (np.SIBO), poczytasz o nich w innych moich wpisach. 🙂